Conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere

Fapta de a conduce, pe drumurile publice, un vehicul fără permis de conducere, înglobează mai multe ipoteze:

Ipoteza 1. Conducerea unui vehicul fără să fi avut vreodată un permis de conducere;

Ipoteza 2. Conducerea fără a deține categoria corespunzătoare sau având permisul retras, anulat ori suspendat

Ipoteza 3. Oferirea vehiculului spre a fi condus de o persoană care nu a a avut niciodată un permis de conducere

Ipoteza 4. Oferirea vehiculului spre a fi condus de o persoană care nu deținea categoria corespunzătoare sau avea permisul retras, anulat ori suspendat

Ipoteza 5. Oferirea vehiculului spre a fi condus de o persoană aflată sub influența alcoolului ori a drogurilor.

În oricare ipoteză v-ați afla, fapta constituie infracțiune și se pedepsește, în principal, cu pedeapsa închisorii, conform dispozițiilor art. 335 Cod Penal.

Mai mult, infracțiunea de conducere fără permis este foarte dinamică, astfel că, indiferent dacă dețineți permis de conducere însă, oferiți vehiculul spre a fi condus de o persoană care nu are permis de conducere, sunteți în ipoteza comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Astfel, rezultă că fapta poate fi săvârșită atât în varianta conducerii efective cât și în varianta oferirii spre conducere de către o altă persoană.

Cu toate acestea, gravitatea infracțiunii este dată de circumstanțele personale specifice acesteia, având relevanță dacă cel care a condus vehiculul a deținut vreodată un permis de conducere sau nu, indiferent că ulterior i-a fost retras, anulat ori suspendat.

Relevanța este dată de limitele speciale ale pedepsei, respectiv de la 1 an la 5 ani în ipoteza 1, sau de la 6 luni la 3 ani alternativ cu amenda în ipoteza 2.

Limitele de pedeapsă sunt relevante mai ales în cazul unui concurs de infracțiuni. Există riscul ca, la momentul stabilirii pedepsei de instanță (momentul individualizării), pedeapsa să fie mai mare și să afecteze posibilitatea executării acesteia în libertate. De exemplu, pentru a se stabili suspendarea executării, pedeapsa aplicată de instanță trebuie să fie de maximum 3 ani. Mai mult, pentru a se dispune renunțarea sau amânarea aplicării pedepsei, aceasta trebuie să fie de maximum 2 ani.

Concluzionând, rezultă că potrivit dispozițiilor legale, fapta mai gravă este cea prevăzută la ipoteza 1, atunci când conducătorul (după caz, cel care a oferit spre conducere) nu a deținut niciodată un permis de conducere. Gravitatea faptei rezultă din modul în care legiuitorul a înțeles să o sancționeze cu o pedeapsă mai aspră, oferind o marjă de apreciere asupra pedepsei de la 1 la 5 ani și fără posibilitatea de a aplica pedeapsa amenzii.

În ipoteza nr. 2, este prevăzută fapta sancționată mai blând, având în vedere faptul că cel care a condus vehiculul a deținut un permis de conducere însă, acesta nu corespundea categoriei sau i-a fost retras, anulat ori suspendat permisul. În acest caz, pedeapsa fiind de la 6 luni la 3 ani alternativ cu amenda.

În cazul ipotezelor nr. 3 – 5, sancțiunile se stabilesc prin raportare la primele două ipoteze.

De exemplu, sancțiunea pentru oferirea vehiculului spre a fi condus de o persoană care nu a a avut niciodată permis de conducere, se stabilește prin raportare la limitele de închisoarea de la unu la 5 ani, iar pentru fapta de a conduce un vehicul fără a deține categoria corespunzătoare sau având permisul retras, anulat ori suspendat, pedeapsa se va stabili în limitele de la 6 luni la 3 ani alternativ cu amenda.

Simpla conducere a unui vehicul în ipotezele arătate mai sus constituie infracțiunea prevăzută de art. 335 C. Penal. Totuși, daca s-au produs sau nu alte urmări (spre exemplu, un accident), aceste circumstanțe fac ca pedeapsa să fie stabilită către minim sau către maxim, în marja de apreciere prevăzută, respectiv de 6 luni și până la 5 ani, în funcție de circumstanțele cauzei.

Pedeapsa se poate agrava dacă cel care a săvârșit fapta a mai comis în trecut și alte infracțiuni pentru care a fost condamnat la pedeapsa mai mare de 1 an.

Dacă au rezultat și alte urmări, spre exemplu vătămarea sau decesul unei persoane etc, atunci se poate vorbi despre mai multe infracțiuni (vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă etc)

Prevederea în Codul Penal Articolul 335 – Cod Penal – Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.

În cazul în care te regăsești într-o situație similară, pentru a te asigura că ai înțeles ce ai de făcut, nu ezita sa mă contactezi la numărul de telefon 0721.219.108 sau la adresa de e-mail: avocat@raicuionica.ro

De asemenea, te pot ajuta în asistarea cât și în reprezentarea ta în fața instanței sau a altor instituții.

Ai o problemă juridică?

Apelează cu încredere la doamna avocat Raicu Ionica pentru a găsi soluțiile juridice și legale pentru tine.

Scrie pe whatsapp
Suntem aici pentru a te ajuta
Bun venit pe site! Cum te putem ajuta?